Site Overlay

20.11.2019 UUSI TUTKIMUSULTRA

Näin vastaanoton perustamisvaiheessa olin kovin iloinen, kun kolleega tarjosi minulle käytettyä, hyvälaatuista ultraäänilaitetta.

Vanha oma ultrani oli vuosien käyttämättömyyden jälkeen siinä tilassa, että se ei enää käynnistynyt, eikä sen korjaaminen ollut mahdollista tai ainakaan järkevää…

Joten lähdin kokeilemaan mahdollista uutta tutkimusvälinettäni. Otin Hildan (lapinkoiranarttumme) mukaan, Hilda on tottunut ”koekaniini”- eikä sillä tälläkään kertaa ollut mitään tutkimusta vastaan.

Tuleva ultrani

Hilda on leikkaamaton, v. 2001 syntynyt narttu, ja ajattelin että olisi hyvä tarkistaa sen kohdun tilanne. Ultraäänitutkimus on siitä mainio, että se on täysin kivuton toimenpide – joskin tutkimusasento voi olla lemmikille outo. Vatsaontelotutkimuksessa lemmikki on usein pöydällä selällään esim. pehmustetussa kourussa, eikä yleensä ole tarvetta rauhoitukseen tai nukutukseen, vaan toimenpide tehdään hereillä.

Kohdun paikallistamiseen käytetään apuna rakkoa, ja ainakin itse katson samalla virtsarakon tilanteen. Hildalla ei ole ollut mitään erityistä virtsaamisoiretta (no välillä kyllä nuollut alapäätään pissaamisen jälkeen) – mutta nyt rakko näyttikin epänormaalilta!

Hildan rakko…

Siinä oli selkeästi jotakin epänormaalia sisältöä – joka valitettavasti näytti – kasvaimelta. Voi ei!

Jos rakossa epäilee kasvainmuutosta, virtsanäytettä ei pidä ottaa (kuten yleensä) suoraan neulalla ja ruiskulla vatsanpeitteiden läpi. Näin siksi, jotta mahdollisia kasvainsoluja ei leviäisi muualle vatsaonteloon.

Nyt Hildan rakkotutkimukset etenevät niin, että otan sen huomenna mukaan töihin (teen iltavuoroja melko isossa eläinsairaalassa). Siellä voin ottaa esim. katetroimalla tai vain puristamalla (silloin pitää ainakin narttukoiran rauhoittaa) virtsanäytteen. Voin itse tutkia virtsanäytteen sairaalan omassa laboratoriossa, sekä tulen lähettämään näytteet myös patologille lausuttavaksi.

Toivon, että ei ole mitään pahanlaatuista!

Yritän päivittää tähän Hildan rakkotutkimusten etenemisestä.

No – tämä ultraäänilaite osoittautui erinomaiseksi, ja saan sen vastaanotolleni, kunhan myyjän uusi ultraäänilaite saapuu. On ”orpoa” olla täysin ilman ultraäänilaitetta, koska se on erinomainen, kivuton tutkimusväline moneen vaivaan! Ja joskus – kuten nyt – sillä löytää vielä oireettomia vikoja…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

fiSuomi